Friday, April 5, 2024

Η Ομάδα μας

  

Αλεξάνδρα Καραγιάννη

Συνιδρύτρια

Διευθύντρια

 

 

Η Αλεξάνδρα Καραγιάννη σπούδασε Νομική στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση. Είναι Δικηγόρος και Υπερασπίστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει συνεργαστεί με πολλούς εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Είναι εκπαιδεύτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πολλούς επαγγελματίες με έμφαση στο αστυνομικό προσωπικό για την πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων.

Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ),  εκπρόσωπος στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Έχει συμβάλλει μέσα από τη δράση της σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν κυρίως την πρόσβαση σε διαδικασίες ταυτοποίησης και την πρόσβαση στην δικαιοσύνη.

Συμμετέχει στην κοινωνία των πολιτών από το 2019 και αποτελεί την πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στο Δ.Σ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», όπου κατείχε τη θέση της Ειδικής Γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι θεματικές περιοχές της κύριας ενασχόλησής της είναι η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η ενδυνάμωση των νέων και γυναικών Ρομά, η έμφυλη βία, η προστασία των ανηλίκων και η καταπολέμηση της ανιθαγένειας και των πολλαπλών διακρίσεων.






 

                                                    Χρήστος Ηλιάδης

Συνιδρυτής

Επιστημονικός Διευθυντής

Ο Χρήστος Ηλιάδης είναι μεταδιδάκτορας ερευνητής και εμπειρογνώμονας διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών για ζητήματα αποκλεισμού και κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων, διαπολιτισμικότητας, δημοκρατικής διακυβέρνησης και συμπεριληπτικής διδασκαλίας της ιστορίας. Για την ερευνητική του δουλειά έχει λάβει πλήθος υποτροφιών και χρηματοδοτήσεων. 

Το 2012 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο παν/μιο Έσσεξ της Μ. Βρετανίας με θέμα τις μειονοτικές πολιτικές στη Θράκη υπό την οπτική της Θεωρίας του Λόγου. Οι προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του είναι στην πολιτική επιστήμη και την ιστορία (BA Πάντειο, MA Παν/μιο Αθηνών). 

Την περίοδο 2017-2022 ήταν υπεύθυνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση του JUSTROM, ενός κοινού προγράμματος Συμβουλίου της Ευρώπης και Ευρ. Επιτροπής με στόχο την βελτίιωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των Ρομά γυναικών. 

Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, μια μονογραφία (Βιβλιόραμα, 2018), και εκθέσεις για ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Από το 2021 αξιολογεί προγράμματα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής συμπερίληψης, ενώ από το 2023 είναι ο εμπειρογνώμονας-κοινωνικός επιστήμονας της κοινοπραξίας FRANET στην Ελλάδα. 

 

 

 

 


 

 

Ευαγγελία Καλαμιώτου

Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης


Η Ευαγγελία Καλαμιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον καταυλισμό Ρομά στην Καβάλα. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Ιωαννίνων. Από το 2023  φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Την ενδιαφέρουν ζητήματα εκπαίδευσης που αφορούν τα μέλη της Ρομ κοινότητας, τόσο όσων είναι, αλλά κι όσων δεν είναι ομιλητές της ρομανί. Επιπλέον, ενδιαφέρεται για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τις κοινότητες των Ρομά, ιδίως υπό το πρίσμα της Παιδαγωγικής. 

Μέσα από την συμμετοχή στην ActRom θέλει να εμβαθύνει σε θέματα εκπαίδευσης και ένταξης των μαθητών Ρομά στα ελληνικά σχολεία και να υλοποιήσει σχετικές δράσεις.

 




 

Γιάννης Μάντζας

Υπεύθυνος Προγραμμάτων και Επικοινωνίας


Ο Γιάννης είναι ρομ, πολιτικός επιστήμονας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο Π.Μ.Σ. «Ιστορία, Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη» όπου ερεύνησε το ζήτημα της Ρομ πολιτισμικής ταυτότητας. 

 Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης σε οργανισμούς Ρομά όπου είχε τον συντονισμό και την επίβλεψη ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού, στα πλαίσια των οποίων παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής σε Ρομά ωφελούμενους. 

Ως ακτιβιστής των δικαιωμάτων των Ρομά , δίνει διαλέξεις  για ζητήματα Ρομά σε φοιτητές και μαθητές, συμβούλους  νέων και σε συλλογικότητες, ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2023 με το ΚΚΕ στην Α’ Θεσσαλονίκης εκπροσωπώντας την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά. 

Ο Γιάννης πριν την επαγγελματική ενασχόληση του με τα ζητήματα της συμπερίληψης των Ρομά  έχει εργαστεί ως στρατιωτικός δημοσιογράφος και εκδότης.

 


 


 

Θανάσης Μήτρου

Υπεύθυνος Τεκμηρίωσης και Διαχείρισης Δικτύου Συνεργατών

 

Ο Θανάσης Μήτρου, Τσιγγάνικης καταγωγής, είναι απόφοιτός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης μεταλλευτικών εργασιών και έχει εργαστεί σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων. Επίσης έχει παρακολουθήσει μακροσκελή σεμινάρια διαχείρισης έργων. 

Συμμετέχει στην Ρομά κοινωνία των πολιτών  από το 2018, με εμπειρία σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και τοπικό επίπεδο και έχει συμμετάσχει σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια οργανωμένα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Αυτή την περίοδο σπουδάζει στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με έδρα την Αυστρία.  

Ο στόχος του είναι να συμβάλει μέσω της ActRom  στην άμβλυνση των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ρομά στην Ελλάδα, καθώς και στην εξάλειψη του αντιτσιγγανισμού. 

No comments:

Post a Comment

ΕΚΘΕΣΗ: Η εικόνα των Ρομά στα σχολικά βιβλία σήμερα

      ΕΚΘΕΣΗ Η εικόνα των Ρομά στα σχολικά βιβλία σήμερα   Συλλογή αναφορών και σχόλια Απρίλιος 2024   Χρήστος Ηλιάδης* Περίληψη Στην ελληνι...